1. Uitdovende maatregel
De vrijwillige vierdagenweek is een uitdovende maatregel. De vrijwillige vierdagenweek was tijdelijke maatregel die jaarlijks verlengd werd. De laatste verlenging eindigde 31 december 2011. Echter, er was nog een overgangsmaatregel gekomen welke loopt tot einde 31/12/2012. Er wordt wel voorbehoud gemaakt voor de mensen die nog instappen in 2012 i.v.m. de gelijkstelling naar pensioen en voor de vrijstelling van werkgeversbijdragen bij vervanging van die personeelsleden.
Vanaf 2013 kunnen er definitief geen nieuwe aanvragen tot vrijwillige vierdagenweek meer aanvangen. Personeelsleden die in het systeem zaten voor 2012 (of instappen in 2012) behouden wel hun rechten en toelage gedurende de afgesproken periode.
2. Regeling vrijwillige vierdagenweek (vóór 2012/2013)
Wat
Het personeelslid verricht 4/5de van de prestaties die hem normaal worden opgelegd. De prestaties worden verricht gedurende vier werkdagen per week.
Een andere verdeling van de prestaties, zoals bijvoorbeeld drie volle en twee halve dagen is niet mogelijk. Het bestuur bepaalt de nadere regels voor het vaststellen van een werkkalender, die wordt getoetst aan de werking van de dienst. Desgevallend zullen de vier werkdagen per week worden ingepast in een ploegensysteem.
Wie
Statutaire en contractuele personeelsleden die:
- voltijds tewerkgesteld zijn én
- die al de voorziene mogelijkheden van loopbaanonderbreking hebben uitgeput (of er geen hebben)
Het bestuur is vrij om de mogelijkheid toe te kennen aan andere personeelsleden en om bepaalde categorieën van personeelsleden uitsluiten (vb. diensthoofden). Ook kan het bestuur het recht afhankelijk stellen van een voorafgaande toestemming.
Aanvraag en stopzetting
Het bestuur dient zelf de modaliteiten en duurtijd van de aanvraag en mogelijke opzegmogelijkheden te bepalen.
Duur
Het bestuur moet de minimale of de maximale duur van de periode gedurende dewelke een personeelslid gebruik kan maken van de vrijwillige vierdagenweek zelf bepalen, alsook de opzeggingsmogelijkheid die het personeelslid heeft.
Daarnaast moet het bestuur, voor personeelsleden die reeds verminderd werken, vastleggen of het mogelijk was om over te stappen naar de vrijwillige vierdagenweek en hoe dit eventueel diende te gebeuren.
Administratief statuut
De afwezigheid wordt voor statutairen gelijkgesteld met dienstactiviteit.
Voor contractuelen wordt de uitvoering van de arbeidsovereenkomst geschorst, maar ze behouden hun aanspraken op bevordering of hogere wedde.
Premie
De personeelsleden ontvangen naast hun wedde voor 4/5de prestaties een premie vanwege het bestuur.
Deze premie dient te liggen tussen € 49,58 en € 80,57 (à 100%), gekoppeld aan spilindex 117,19.
Het huidige bedrag vindt men hier.
Aanwerving vrijgekomen arbeidstijd
De arbeidstijd die vrijkomt wanneer in hetzelfde lokaal bestuur ten minste twee personeelsleden gebruik maken van de vrijwillige vierdagenweek kan worden opgevuld door de tewerkstelling van werklozen.
Onder werkloze wordt verstaan:
- de volledig uitkeringsgerechtigde werklozen;
- de leefloners;
- de in het bevolkingsregister ingeschreven personen die recht hebben op sociale bijstand en die geen recht hebben op het leefloon ingevolge hun nationaliteit
- de gehandicapten die een inkomensvervangende tegemoetkoming genieten;
- de contractuelen tewerkgesteld door de betrokken overheidsdienst met een vervangingsovereenkomst.
Er wordt een vrijstelling verleend van de werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid voor personeelsleden die met toepassing van deze reglementering worden aangeworven.
Cumulatiemogelijkheden met andere afwezigheden
Het bestuur dient zelf de cumulatiemogelijkheden met andere vormen van verlof te bepalen en/of verbieden.
Rechtsbron: Artikel 10bis t.e.m. artikel 10quater van de Wet van 10 april 1995 betreffende de herverdeling van de arbeid in de openbare sector.