Wist je dat… de overschakeling van het winteruur naar het zomeruur een impact heeft op personeelsleden die in de nacht werken?

Aangemaakt op: 25/03/2024

12.In de nacht van zaterdag 30 maart 2024 op zondag 31 maart 2024 begint het zomeruur en zetten we de klok een uurtje vooruit. Dit kan implicaties hebben voor personeelsleden die nachtprestaties verrichten.

De publieke sector kan niet terugvallen op een wettelijke regeling hieromtrent. Ter inspiratie kan gekeken worden naar enkele regels die uiteengezet werden voor de privésector (cao nr. 30 van 28 maart 1977).

Indien de personeelsleden zowel nachtshift hebben bij de overgang van het winteruur naar het zomeruur, alsook nachtshift hebben op het moment van de overgang van het zomeruur naar het winteruur, compenseren beide prestaties elkaar.

Bij personeelsleden die maar in één van de twee betrokken nachtploegen werken, waarbij er geen mogelijkheid is om te ‘compenseren’, dient een onderscheid gemaakt te worden:

  • Overgang van het winteruur naar het zomeruur (één uur minder werken): personeelsleden ontvangen het loon voor een normale nachtprestatie. Hier geldt de ‘normale nachtprestatie’ dus als arbeidsduur. De personeelsleden zullen dus een uur extra loon ontvangen.
  • Overgang van het zomeruur naar het winteruur (één uur meer werken): personeelsleden zullen extra loon moeten krijgen voor het uur dat zij meer gewerkt hebben, dat dus ook als arbeidstijd geldt.

Ondanks er geen wettelijke regeling is voor de openbare sector, raden we de besturen toch aan om afspraken vast te leggen in bv. het arbeidsreglement. Zo kunnen er bij de overschakeling naar zomer- of winteruur geen discussies meer ontstaan.