Omschakeling naar zomertijd – Wat met verloning van nachtprestaties?

Aangemaakt op: 14/03/2025

Eind deze maand schakelen we terug over naar zomertijd. De klok een uur vooruit betekent een uur minder werken voor personeelsleden die nachtprestaties verrichten. Maar heeft dit ook een impact op hun loon?

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart 2025 begint het zomeruur en draaien we de klok een uur vooruit. Personeelsleden die nachtprestaties verrichten, zullen hierdoor een uur minder lang moeten werken. Maar heeft dit ook gevolgen op de verloning van deze personeelsleden? We zetten hieronder de regels nog even op een rij.

In de publieke sector kan men niet terugvallen op een wettelijke regeling omtrent de verloning van nachtprestaties tijdens de overgang van zomeruur naar winteruur of omgekeerd. We raden besturen dan ook aan om hieromtrent afspraken vast te leggen (bv. in het arbeidsreglement) zodat er op het moment van de omschakeling geen discussies kunnen ontstaan. 

Besturen kunnen hierbij inspiratie halen uit de regeling zoals vastgelegd voor de privésector bij cao nr. 30 van 28 maart 1977 die het volgende inhoudt:

  • Indien personeelsleden zowel bij de overgang van het winteruur naar het zomeruur als bij de overgang van het zomeruur naar het winteruur nachtprestaties verrichten, compenseren deze prestaties elkaar. Bij de omschakeling van het winteruur naar het zomeruur werken de personeelsleden immers een uur minder en omgekeerd bij de omschakeling van het zomeruur naar het winteruur werken ze een uur meer. Het personeelslid ontvangt in dit geval voor beide nachten het normale loon.
  • Indien het niet mogelijk is om de personeelsleden tijdens beide omschakelingsnachten te laten werken, dan is er geen mogelijkheid om te compenseren en dient conform cao nr. 30 van 28 maart 1977 volgend onderscheid gemaakt te worden:
    • de personeelsleden die tijdens de overgang van het winteruur naar het zomeruur een uur minder werken ontvangen toch het loon voor een normale nachtprestatie. Zij krijgen dus één uur extra loon.
    • de personeelsleden die tijdens de overgang van het zomeruur naar het winteruur een uur langer werken, moeten extra loon ontvangen voor het uur dat zij meer gewerkt hebben.

Rechtsbron: cao nr. 30 van 28 maart 1977 betreffende de problemen die inzake beloning van sommige werknemers rijzen bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur.