Wist je dat Cipal Schaubroeck een AI-opleiding voor de personeelsdienst aanbiedt in het kader van de verplichtingen voor werkgevers uit de AI Act?
Op 1 augustus 2024 is de Europese verordening artificiële intelligentie (AI Act) in werking getreden.
Met de AI Act wil Europa een uniform rechtskader creëren voor de ontwikkeling, het in de handel brengen, de terbeschikkingstelling en het gebruik van AI-systemen in de EU. De verordening beoogt een balans te vinden tussen innovatie en het waarborgen van veiligheid en ethische normen.
Deze verordening is rechtstreeks van toepassing in alle landen van de Europese Unie en treedt vanaf 2 augustus 2026 volledig in werking. Echter, de eerste belangrijke verplichtingen voor werkgevers zijn reeds op 2 februari 2025 in werking getreden en hebben betrekking op het bevorderen van AI-geletterdheid en het verbieden van bepaalde AI-praktijken.
1. AI-geletterdheid
Werkgevers moeten als aanbieder en/of gebruiksverantwoordelijke van AI-systemen maatregelen treffen om een voldoende niveau van AI-geletterdheid te verzekeren bij hun werknemers.
Elke werknemer die binnen de onderneming betrokken is bij AI-systemen, moet voldoende vaardigheden en kennis hebben om deze systemen op een verantwoorde en kritische manier te gebruiken en mogelijke risico’s en schade te herkennen.
Hierbij moet rekening worden gehouden met de technische kennis, ervaring, onderwijs, opleiding van de werknemers en de context waarin ze deze AI-systemen zullen gebruiken.
De AI Act laat aan de werkgevers over welke maatregelen ze kunnen nemen om een toereikend niveau van AI-geletterdheid te bereiken. Dit kan gaan over een algemene training, specifieke cursussen, vergaderingen, enzovoort.
In dit kader heeft Cipal Schaubroeck een dynamische en praktijkgerichte AI-opleiding voor de personeelsdienst uitgewerkt. Onze opleiding maakt AI niet alleen begrijpelijk, maar zeker ook praktisch inzetbaar. We vestigen zowel aandacht op ethiek en veiligheid, maar ook op prompt engineering. We verkennen de praktische toepassingen, waardoor de kennis uit deze opleiding meteen inzetbaar zal zijn op de werkvloer.
Bovendien moedigt de verordening het opstellen van een gedragscode/policy in dit kader sterk aan. De policy moet vermelden welke AI-systemen de werknemers mogen gebruiken, op welke manier ze worden gebruikt en hoe hun AI-geletterdheid up-to-date wordt gehouden.
2. Verboden AI-praktijken
Alle AI-systemen met een onaanvaardbaar risico zijn verboden sinds 2 februari 2025. Het betreft systemen die in strijd zijn met de Europese fundamentele waarden en normen en een duidelijke bedreiging inhouden voor de veiligheid, het levensonderhoud en de rechten van de mens.
Het gaat om AI-systemen die bijvoorbeeld mensen evalueren of classificeren op basis van hun sociale gedrag of persoonlijke kenmerken, ook wel ‘Sociale Scoring’ genoemd, en die kunnen leiden tot nadelige of ongunstige behandeling; AI-systemen om emoties van een natuurlijke persoon te herkennen op de werkplek.
De werkgever moet erover waken dat er geen gebruik wordt gemaakt van onaanvaardbare AI-systemen binnen het bestuur.
Interesse in onze AI-opleiding voor personeelsdiensten van lokale besturen? Klik hier voor meer informatie.
Rechtsbron: Verordening (EU) 2024/1689 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2024 tot vaststelling van geharmoniseerde regels betreffende artificiële intelligentie en tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 300/2008, (EU) nr. 167/2013, (EU) nr. 168/2013, (EU) 2018/858, (EU) 2018/1139 en (EU) 2019/2144, en de Richtlijnen 2014/90/EU, (EU) 2016/797 en (EU) 2020/1828 (verordening artificiële intelligentie).