Wijziging regelgeving inzake arbeidsongevallen overheidssector

Aangemaakt op: 30/04/2024

Vanaf 1 juni 2024 worden een aantal wijzigingen aangebracht aan de regeling inzake arbeidsongevallen in de overheidssector.

We zetten de voornaamste wijzigingen voor u op een rijtje.

  1. Modernisering en uitbreiding mededelingsmethoden

Huidige situatie: De documenten die tussen het slachtoffer, de werkgever en Medex worden verstuurd, dienen telkens via aangetekende zending te gebeuren.

Vanaf 1 juni 2024: De documenten kunnen zowel langs elektronische weg, als via persoonlijke afgifte of per aangetekende zending doorgestuurd worden.

In het specifieke geval van mededelingen tussen de werkgever en Medex wordt de persoonlijke afgifte vervangen door gewone brief.

  1. Schrapping medisch attest van genezing voor slachtoffers voor wie het arbeidsongeval een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van minder dan 30 dagen met zich heeft meegebracht

Huidige situatie: Het slachtoffer dat minder dan 30 dagen tijdelijk arbeidsongeschikt is in het kader van een arbeidsongeval moet bij genezing, een attest van genezing indienen. Dit zorgt voor een enorme administratieve en financiële last voor enerzijds de slachtoffers, maar anderzijds ook de artsen. In de praktijk dienen slachtoffers zo een attest van genezing  vaak niet in, waardoor enerzijds de vaststelling van de datum van consolidatie en de aanvang van de herzieningstermijn verhinderd wordt en anderzijds het dossier “in eerste regeling” (d.w.z. het eerste deel van de procedure, vóór een eventuele herziening en later een aanvraag voor een verergeringsbijlage) wordt afgesloten.

Vanaf 1 juni 2024: Het slachtoffer dat zich genezen acht, hoeft geen medisch attest meer te verstrekken. De werkgever deelt dan 6 maanden na het arbeidsongeval aan het slachtoffer de beslissing tot genezenverklaring mee. De datum van consolidatie komt overeen met de datum van kennisgeving van die beslissing en doet de herzieningstermijn lopen.

Indien het slachtoffer zich toch niet genezen acht, kan deze een uitgebreid medisch verslag indienen binnen de 6 maanden na het arbeidsongeval. De werkgever dient het slachtoffer hierover te informeren. In dergelijk geval wordt het slachtoffer opgeroepen door Medex, net zoals wanneer het slachtoffer een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van 30 dagen of meer zou hebben.

Deze termijn van 6 maanden wordt opgeschort indien het slachtoffer een rechtsvordering instelt tegen de beslissing van de werkgever om het ongeval niet te erkennen.

  1. Verduidelijking aard van beslissingen van Medex en bindend karakter ervan

Er wordt verduidelijkt dat de conclusies van Medex bindend zijn voor de werkgever en de werkgever hier geen beoordelingsbevoegdheid in heeft.

De werkgever zal ook niet mogen afwijken van het percentage van blijvende arbeidsongeschiktheid dat werd vastgesteld door Medex in zijn voorstel naar het slachtoffer toe. De werkgever moet wel nagaan of de voorwaarden tot toekenning van de rente zijn vervuld.

Tijdens een gerechtelijke procedure kunnen de conclusies van Medex wel betwist worden.

  1. Overlijden slachtoffer

Er wordt meer rekening gehouden met de hypothese van het overlijden van het slachtoffer, ongeacht of dit overlijden in oorzakelijk verband staat met het arbeidsongeval of niet en ongeacht of dat het overlijden plaatsvindt op de dag van het arbeidsongeval/de dag voor de kennisgeving van de beslissing tot genezenverklaring/toekenning van rente wegens blijvende arbeidsongeschiktheid.

Van zodra Medex concludeert dat er een oorzakelijk verband is tussen het arbeidsongeval en het overlijden van het slachtoffer, zullen de rechthebbende aanspraak kunnen maken op een rente zoals vastgesteld in de arbeidsongevallenregeling.

  1. Aanvangspunt uitwerking herziening, jaarlijkse bijslagen wegens verergering en jaarlijkse overlijdensbijslagen in overeenstemming gebracht met rechtspraak van het Hof van Cassatie

De reglementering van de overheidssector hanteert tot op heden als aanvangspunt voor de uitwerking van de herziening de 1ste dag van de maand na de indiening van de aanvraag, terwijl de wetgeving met betrekking tot de privésector een medisch aanvangspunt, m.n. datum van de wijziging van de toestand van het slachtoffer, hanteert. Het Hof van Cassatie heeft omwille van dit verschillend aanvangspunt voor de uitwerking van de herziening een discriminatie vastgesteld tussen de privésector en de overheidssector. Deze rechtspraak van het Hof van Cassatie kan worden uitgebreid naar de jaarlijkse bijslagen wegens verergering en de jaarlijkse overlijdensbijslagen, die ook een administratief aanvangspunt hanteren, in tegenstelling tot de privésector.

Het aanvangspunt in de overheidssector voor de jaarlijkse bijslagen wegens verergering wordt nu in overeenstemming gebracht met de rechtspraak van het Hof van Cassatie. Vanaf 1 juni 2024 is de jaarlijkse bijslag verergering verschuldigd vanaf de eerste dag van de maand van de verergering. De datum van verergering wordt bepaald door Medex.

Bovendien wordt ook de sanctie geschrapt indien het slachtoffer niet verschijnt voor het medisch onderzoek. Voorheen werden de rentes en bijslagen opgeschort voor het slachtoffer dat zich niet aanmeldt voor het medisch onderzoek: deze sanctie was beperkt tot de hypothese waarin het medisch onderzoek volgde op de aanvraag van de werkgever. In het geval van de jaarlijkse bijslag wegens verergering is het echter steeds het slachtoffer dat het initiatief neemt voor de aanvraag. Bovendien wordt het slachtoffer dat zich niet aanmeldt voor het medisch onderzoek ten gevolge van zijn aanvraag voor een jaarlijkse bijslag wegens verergering reeds “gestraft”: de procedure kan niet worden afgerond en hij of zij zal geen jaarlijkse bijslag wegens verergering ontvangen.

  1. Medisch attest van eerste vaststelling

Van zodra er één dag tijdelijke arbeidsongeschiktheid is, is het medisch attest dat de aangifte van het arbeidsongeval vergezelt, vereist. Vanaf nu wordt dit het ‘medisch attest van eerste vaststelling’ genoemd.

De gegevens vermeld op het attest zijn van belang voor Medex. Slachtoffers met een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van minder dan 30 dagen zullen in principe niet onderzocht worden door Medex. Indien er later een aanvraag is tot herziening, dient Medex hier wel over te oordelen en is het nuttig om te beschikken over alle gegevens over de letsels die bij aanvang door een arts zijn vastgesteld, zodoende dat Medex goed kan oordelen over de verergering.

Het medisch attest heeft dus een dubbele functie: de afwezigheden van het slachtoffer dekken en de eerste vaststellingen van de letsels vastleggen.

Er is geen wettelijk model van het medisch attest vastgelegd. Om geldig te zijn, moet het medisch attest wel minimaal volgende gegevens bevatten:

1° de naam, voornaam en het adres van de arts;

2° de naam, voornaam en het adres van het slachtoffer;

3° de datum van het ongeval;

4° de aard en de plaats van de letsels;

5° de gevolgen van de letsels;

6° de begindatum van de ongeschiktheid en haar vermoedelijke duur

in aantal dagen;

7° de plaats waar de zorgen werden verleend;

8° de datum en plaats van opmaak van het medisch attest;

9° de handtekening en de stempel van de dokter.

  1. Nieuw model van aangifte van arbeidsongeval

Vanaf 1 juni 2024 dient de aangifte van een arbeidsongeval opgesteld te worden conform het nieuwe model dat werd vastgesteld in bijlage 1 bij Ministerieel Besluit van 24 april 2024.

Inwerkingtreding

De nieuwe regeling treedt in werking op 1 juni 2024.

Er wordt een overgangsregeling ingevoerd voor de arbeidsongevallen die zich voor deze inwerkingtreding hebben voorgedaan en die een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van minder dan 30 dagen met zich hebben meegebracht en waarvoor er nog geen actie is ondernomen.

Deze overgangsregeling is bedoeld om een oplossing te bieden voor werkgevers die te maken krijgen met een slachtoffer dat geen medewerking wil verlenen en dat zich genezen acht, maar niet naar de arts wil gaan om zijn of haar genezing medisch te laten vaststellen.

Voor arbeidsongevallen die plaatsvonden voor 1 juni 2024, kan het slachtoffer voor 1 december 2024 een uitgebreid medisch verslag bijbrengen waaruit een blijvende arbeidsongeschiktheid blijkt op voorwaarde dat:

  • De tijdelijke arbeidsongeschiktheid van het slachtoffer minder dan 30 dagen bedraagt;
  • Het slachtoffer nog geen medisch attest van genezing of medisch verslag ter staving van blijvende arbeidsongeschiktheid heeft ingediend;
  • De overheid haar beslissing tot genezenverklaring nog niet heeft meegedeeld.

Indien het slachtoffer gebruik maakt van deze mogelijkheid, wordt deze opgeroepen bij Medex.

Als het slachtoffer geen gebruik maakt van deze mogelijkheid, stelt de overheid het slachtoffer in kennis van haar beslissing tot genezenverklaring.

Bron: Koninklijk besluit van 9 april 2024 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende arbeidsongevallen in de overheidssector en het Ministerieel besluit 24 april 2024 tot vaststelling van het model van aangifte van arbeidsongeval inzake arbeidsongevallen in de overheidssector, B.S. 26 april 2024.