Het ontslagdecreet is een feit en de modaliteiten komen er aan!

Aangemaakt op: 12/07/2023

In onze eerdere nieuwsberichten brachten wij u reeds op de hoogte over het nakende ontslagdecreet.

Dit decreet werd inmiddels gepubliceerd.

Op de ministerraad van 7 juli 2023 werd tevens het besluit principieel goedgekeurd dat de modaliteiten voor de beëindiging van het statutaire dienstverband vaststelt.

Wat houdt het ontslagdecreet in?

Het ontslagdecreet maakt artikel 15 en (grotendeels) titel I, hoofdstuk IV van de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 van toepassing op statutaire personeelsleden. Concreet houdt dit in dat de regels inzake de beëindiging van arbeidsovereenkomsten van toepassing zullen zijn op statutaire personeelsleden. Zo zal de beëindiging van een statutaire tewerkstelling mogelijk zijn via opzegging, verbreking, dringende reden of door overmacht. Ook zal de beëindiging wegens medische overmacht mogelijk zijn, op voorwaarde dat de procedure medische overmacht, zoals bepaald in artikel 34 van de arbeidsovereenkomstenwet gevolgd wordt.

Verder wordt bepaald dat de beëindiging van de hoedanigheid van  het statutaire  personeelslid niet kennelijk onredelijk mag zijn. De beëindiging moet gebaseerd zijn op redenen die verband houden met het gedrag of de geschiktheid van het personeelslid of berusten op noodwendigheden voor de werking van het bestuur. Het mag geen beëindiging zijn waartoe nooit beslist zou zijn door een normaal en redelijk handelend bestuur.

Bevoegdheid bij geschil

Bij een geschil over het ontslag van statutaire personeelsleden zullen de arbeidsrechtbanken en -hoven bevoegd zijn en niet langer de Raad van State. Men kan een rechtsvordering instellen tot één jaar na het einde van de tewerkstelling.

Tucht

Een tuchtprocedure zal niet meer kunnen leiden tot een ontslag van ambtswege of een afzetting.

Inwerkingtreding

Het ontslagdecreet werd op 10 juli 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatblad. De datum van inwerkingtreding van dit decreet is 1 oktober 2023.

Wat houden de mogelijke modaliteiten bij de beëindiging van het statutaire dienstverband in?

Het besluit voorziet in uiteenlopende modaliteiten bij de beëindiging van het statutaire dienstverband, zo zijn er o.a. wijzigingen bij de ambtshalve beëindiging en het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd.

De herinvoering van de mogelijkheid om tot ontslag over te gaan wegens beroepsongeschiktheid wordt door het besluit voorzien. Het besluit maakt het ook (terug) mogelijk om, als alternatief voor het ontslag wegens beroepsongeschiktheid na een ongunstige evaluatie, het statutair personeelslid te herplaatsen in een functie van dezelfde graad. Dit zal ook van toepassing zijn op contractuele personeelsleden, op voorwaarde dat het hiermee instemt.

Ook wordt er in het besluit bepaald:

  • dat wanneer er sprake is van kennelijk onredelijk ontslag het bestuur een vergoeding verschuldigd zal zijn;
  • in welke situaties de opzeggingstermijn geschorst zal worden;
  • dat er bijzondere ontslagbeschermingen gelden voor het statutair personeelslid;
  • dat outplacement verschuldigd zal zijn indien een statutair personeelslid recht heeft op een opzeggingstermijn – of vergoeding van minstens 30 weken.

Opgelet! Dit betreft nog maar een eerste ontwerpbesluit dat nog een hele juridische weg moet afleggen. Het is wel de bedoeling dat het ook in werking treedt op 1 oktober 2023 (samen met het ontslagdecreet).

Meer informatie tijdens onze opleiding

Wenst u graag meer informatie over het ontslagdecreet en de modaliteiten? In het najaar voorzien wij een  opleiding die handelt over het ontslagdecreet en een uitgebreide bespreking van de modaliteiten. Meer informatie hierover en de mogelijkheid tot inschrijven volgen binnenkort!

Bron: Decreet van 16 juni 2023 tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005 en het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de beëindiging van de hoedanigheid van het statutaire personeelslid, BS 10 juli 2023; Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2022 over een nieuwe functieclassificatie bij lokale besturen en over aangepaste salarisschalen ter uitvoering van het Zesde Vlaams Intersectoraal akkoord van 30 maart 2021 voor de social/non-profitsectoren en het besluit van de Vlaamse Regering van20 januari 2023tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen, Ministerraad 7 juli 2023.