Flexi-jobs - wijzigingen gepubliceerd
Op 22 december hebben we u reeds geïnformeerd over de geplande wijzigingen in het systeem van de flexi-jobs die opgenomen waren in een ontwerp van programmawet.
Vandaag is de programmawet met deze wijzigingen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Zoals verwacht, treden deze wijzigingen in werking op 1 januari 2024.
We geven u hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:
- Uitbreiding toepassingsgebied:
Voortaan kunnen er meer sectoren gebruik maken van flexi-jobwerknemers:
- Redders: het toepassingsgebied van het flexi-jobsysteem wordt uitgebreid tot de openbare of private werkgevers en de werknemers die ze tewerkstellen als redder in publiek toegankelijke zwembaden en zwemvijvers of op het strand. Dit geldt alleen voor de werknemers die effectief een diploma van redder hebben;
- Kinderopvang, onderwijs, sport en cultuur: de kinderopvang, de onderwijssector en de publieke sport- en cultuursector kunnen worden toegevoegd of uitgesloten van het systeem van de flexi-jobs. Meer specifiek gaat het over:
- De werkgevers met als hoofdactiviteit kinderopvang NACE-code 88.91;
- Het officieel onderwijs en het gesubsidieerd personeel van het door de gemeenschap gesubsidieerd vrij onderwijs;
- De sport- en cultuursector, voor zover de werkgevers niet onder de wet van 5 december 1968 ressorteren en hun hoofdactiviteit beantwoordt aan de omschrijving van één van de NACE-codes onder categorie 93.1 of 90.
Voor deze sectoren heeft de Vlaamse regering aan de federale regering gevraagd om de mogelijkheid tot invoeren van een flexi-job te voorzien via zogenaamd asymmetrisch beleid. De wet voorziet de mogelijkheid voor elke deelstaat om na overleg op het Overlegcomité zelfstandig te beslissen om de toelating van flexi-jobs voor de genoemde sectoren te voorzien. De gehele of gedeeltelijke toelating of uitsluiting van de voornoemde bedrijfstakken gebeurt na vraag van de gefedereerde entiteiten en bij koninklijk besluit.
Voor de concrete modaliteiten is het dus nog wachten op de publicatie van een Koninklijk Besluit.
2. Aanpassingen aan het systeem:
- Flexiloon:
- I.p.v. het algemene minimumbedrag, moet het flexiloon voortaan minimaal gelijk zijn aan het brutobedrag van het baremieke loon dat geldt voor de door de werknemer uitgeoefende functie.
- Bovendien mag het flexiloon niet meer bedragen dan 150% van het minimale basisloon;
- RSZ: De bijzondere werkgeversbijdrage die de werkgever verschuldigd is op het flexiloon wordt verhoogd van 25% naar 28%.
- Fiscaliteit:
- Niet-gepensioneerden zullen voortaan slechts van een fiscale vrijstelling kunnen genieten voor de eerste € 12.000,00 EUR op jaarbasis (bij overschrijding past de fiscus het progressief tarief toe). Gepensioneerden blijven zonder beperking genieten van de fiscale vrijstelling.
- Daarnaast voorziet het ontwerp een wettelijke basis om werkgevers te verplichten de gegevens met betrekking tot de flexi-jobtewerkstelling binnen kortere termijnen, die samenhangen met de cyclus van de loonberekeningen, over te maken aan de RSZ. Hiervoor is echter nog wel een koninklijk besluit vereist dat de termijnen bepaalt.
- Nieuwe voorwaarden:
- Betrokkene mag niet gedurende dezelfde periode in het kwartaal T voorafgaandelijk, noch bijkomend (met andere arbeidsovereenkomst) tewerkgesteld zijn bij dezelfde werkgever;
- Cumul tussen een flexi-job en een andere arbeidsovereenkomst gedurende het (volledig) kwartaal waarin men een flexi-job uitoefent wordt in principe onmogelijk, voor personen die overschakelen van een voltijdse tewerkstelling in T-4 naar een 4/5 tewerkstelling in T-3 zal voortaan een wachtperiode gelden in kwartalen T en T+1. Pas vanaf T+2 kunnen zij opnieuw een flexi-job uitoefenen, voor zover zij dan aan de voorwaarden voldoen, enz.,…;
- Sociaal overleg: er geldt een verplichting om sociaal overleg te plegen over de toepassing van de flexi-jobs voor elk kalenderjaar waarin er flexi-jobwerknemers tewerkgesteld worden;
- Strafrechtelijke beteugeling: het sociaal strafwetboek wordt als volgt aangevuld:
- Werkgever (,zijn lasthebber of zijn vertegenwoordiger) wordt gestraft met een sanctie van niveau 3 voor het verkeerdelijk aanstellen van een flexi-jobwerknemer zonder onder het toepassingsgebied van de flexi-jobs te vallen;
- Het niet (correct of tijdig) opstellen, bewaren of ter beschikking stellen van de raamovereenkomst in het kader van een flexi-jobtewerkstelling kan voortaan worden bestraft met een sanctie niveau 2.
Alle geldboetes worden vermenigvuldigd met het aantal werknemers dat betrokken is bij de inbreuk.
Zoals steeds kan u voor concrete vragen contact op te nemen met het Juridisch Kenniscentrum.
Rechtsbron: Programmawet van 22 december 2023, B.S. 29 december 2023.