De overschakeling van het zomeruur naar het winteruur komt eraan: wat met personeelsleden die tijdens deze nacht werken?
In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober 2024 schakelen wij weer over naar het winteruur. De klok wordt een uur teruggedraaid.
Personeelsleden die nachtprestaties verrichten, zullen hierdoor een uur langer moeten werken. Wat betekent dit voor deze personeelsleden?
In de lokale sector is niets wettelijk bepaald omtrent de verloning van prestaties tijdens nachten van omschakeling van zomeruur naar winteruur en omgekeerd. We raden de lokale besturen dan ook aan om afspraken hieromtrent vast te leggen (bv. in het arbeidsreglement), zodat er geen discussies kunnen ontstaan. Inspiratie kan gevonden worden in de regeling zoals vastgelegd voor de privésector in de cao nr. 30 van 28 maart 1977.
Deze regeling houdt het volgende in:
- Indien personeelsleden zowel tijdens de overgang van het winteruur naar het zomeruur als tijdens de overgang van het zomeruur naar het winteruur werken, compenseren beide prestaties elkaar. Bij de overgang van het winteruur naar het zomeruur werken de personeelsleden immers een uur minder en bij de overgang van het zomeruur naar het winteruur een uur meer. In dit geval zal men dan ook voor beide nachten het normale loon ontvangen.
- Indien het niet mogelijk is om de personeelsleden tijdens beide omschakelingsnachten te laten werken, dan ontvangen de personeelsleden die tijdens de overgang van het winteruur naar het zomeruur een uur minder werken, toch het loon voor een normale nachtprestatie. Zij krijgen dus één uur extra loon. De personeelsleden die tijdens de overgang van het zomeruur naar het winteruur een uur langer werken, moeten extra loon ontvangen voor dat uur.
URL: https://hrmjuridisch.hrmlokaal.be/nieuwsarchief/de-overschakeling-van-het-zomeruur-naar-het-winteruur-komt-eraan-wat-met