Anticumulregel ziekte-/moederschapsuitkering en vakantiegeld
Onlangs werd het koninklijk besluit van 30 maart 1967 inzake jaarlijkse vakantie (privaat vakantiestelsel) aangepast aan Europese regelgeving. Hierdoor werd, vanaf 1 januari 2024, de overdacht van niet-opgenomen vakantiedagen na 31 december van het vakantiejaar verplicht, indien een personeelslid zich op het einde van het vakantiejaar in de onmogelijkheid bevindt om zijn wettelijke vakantie op te nemen omwille van ziekte (of een arbeidsongeval, een beroepsziekte, een gewoon ongeval, een moederschapsrust of een vaderschapsverlof bedoeld in artikel 39 van de arbeidswet van 16 maart 1971, een geboorteverlof, een profylactisch verlof, een adoptieverlof, een verlof voor pleegzorg of een pleegouderverlof). Het niet-opgenomen wettelijk verlof moet in deze gevallen worden toegekend binnen de 24 maanden die op het einde van het vakantiejaar volgen en de werkgever dient het personeelslid ten laatste op 31 december van het vakantiejaar het vakantiegeld met betrekking tot de nog binnen de 24 maanden op te nemen vakantiedagen te betalen.
Op heden voorziet de ZIV-wet een anticumulregel met betrekking tot ziekte- en moederschapsuitkeringen en een periode gedekt door vakantiegeld. De uitbetaling van de ziekte-of moederschapsuitkering wordt m.a.w. geweigerd voor periodes gedekt door vakantiegeld.
In een eerder advies van de NAR werd er reeds op gewezen dat er geen grond meer is om de uitbetaling van ZIV-uitkeringen te weigeren in december van het vakantiejaar waarin de arbeidsongeschiktheid is opgetreden, gezien de uitbetaling van het vakantiegeld wordt beschouwd als een voorafbetaling voor vakantiedagen die later worden opgenomen.
Er werd door de ministerraad een voorontwerp van de wet houdende diverse dringende bepalingen inzake de uitkerings- en moederschapsverzekering goedgekeurd. Dit voorontwerp schaft de huidige anticumulregel af. Dit zou betekenen dat de uitbetaling van het vakantiegeld in het kader van voormelde overdracht van niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen, geen invloed meer zal hebben op de ziekte- of moederschapsuitkering uitbetaald door het ziekenfonds.
Het voorontwerp is nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Het betreft dus nog geen officiële wetgeving. Wij houden u uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen.